Organize sanayi bölgesi (OSB) nedir?
OSB, orta büyüklükteki imalat işletmelerini, belirli bir plana göre yerleştirip geliştirmek ve yerel girişimciliği harekete geçirmek üzere her türlü teknik ve sosyal alt yapı tesisleri ve hizmetleriyle donatılarak yatırıma ve işletmeye hazırlanmış, sınırları belli bir mal ve hizmet üretim alanıdır. Bu bölgelerin tanımı, amacı, kuruluşu ve işleyişi 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile düzenlenmiştir.
Neden organize sanayi bölgesi?
Organize sanayi bölgelerinin amacı, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerini belli bir plan dahilinde yerleştirmek ve geliştirmektir. OSB, sanayicinin önünü açmak ve onu yönlendirmek üzere uygulanan fiziki bir teşvik unsurudur. OSB’ler aracığı ile yerel sermayenin bölge dışına kaçması önlenerek yerel sanayiye transferi sağlanması amaçlanmaktadır. OSB`lerin sağladığı temel avantajı, her türlü fiziki ve sosyal altyapısı tamamlanmış fabrika arsalarının maliyet bedeli üzerinden ve uzun vadeli olarak sanayicimize sunulmasıdır. OSB`lerin kendisi fiziki bir teşvik aracı olduğu gibi içinde yapılacak fabrika yatırımları da devletin genel yardım ve desteklerinden yararlanmaktadır.
AKŞEHİR GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN YATIRIMCILAR İÇİN AVANTAJLARI: ;
Bölgenin mevye üretim havzası olması nedeniyle, Sanayinin hammedde temininde maddi olarak avantajlı olacaktır.
Ulaşım olarak, Konum itibariyle, uluslararası taşımacılık güzergahı üzerinde olması;
a: Otadoğuyu, Avrupaya bağlayan karayolu üzerinde olması,
b: Uluslararası gemi taşımacılıgında limanlara yakın olması( İstanbul’a 443 km, İzmir’e 414 km, Mersin'e 471 km uzaklıkta )
c: Havayolu taşımacılığında, Havalimanlarına yakın olması(Ankara'ya 333 Km, Antalya'ya 237 Km, Konya'ya 140 Km uzaklıkta)
d: Kısa zamanda Demiryolu yenileme çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Demiryolu ulaşımındanda faydalanılacak olması(Akşehir'den geçen Konya-Afyon Demiryolunun aktif hale gelmesi için çalışmalar başlamıştır.)
Her türlü fiziki ve sosyal altyapısı tamamlanmış fabrika arsalarının maliyet bedeli üzerinden ve uzun vadeli olarak sanayicimize sunulmasıdır Yatırımcıların, III Bölge Yatırım teşviklerinden faydalanabilmesi.
Bölgemizin İşçi istihdamı açısından potansiyel bölge olması(Bölgede Sanayi yatırımlarının az olması dolayısıyla çalışacak kişi sayısının yeterli olması)
AKŞEHİR GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN AVANTAJLARI:
Akşehir, bölgesel düzeyde iyi ulaşım olanaklarına ve yüksek gelişme potansiyeline sahiptir.
Orta Anadolu Bölgesi şehir ağı içinde yatırımların yöneldiği, yığıldığı ve farklılaştığı, sosyal donatım tesislerinin yoğunlaştığı bir merkezdir.
Merkezi işlevlerin çok yönlü gelişmişliği nedeniyle de çevresindeki 9 ilçe ile bunlara bağlı köy ve kasabaları içine alan geniş ve kalabalık bir bölgenin ticaret, eğitim ve sağlık merkezidirAkşehir`in ekonomik yönden etkisi ve kontrolü altındaki bu bölge 11052 Km2 büyüklüğündedir.
Kendini Nasreddin Hoca ve doğa güzellikleri ile dünyaya tanıtmış olan bu şehirde yatırım yapmak daha kolay ve yatırımcıların kalifiye personel bulmakta sıkıntı yaşamayacakları bir bölgedir.
BÖLGE AÇISINDAN AVANTAJLARI:
Özellikle Coğrafi İşaretli Akşehir Kirazı, Akşehir ve Sultandağı (Afyon)arasındaki bölgede;
2022 verilerine göre, Türkiye Üretimi 723,8 Ton olup, bu üretimin 105,4 Tonu(%14,5) bölgemizde(Akşehir/Sultandağı) üretilmektedir.Türkiye toplam Kiraz İhracatının %65'i(53.950 Ton)
Bölgemiz üretiminden ihraç edilmektedir. Bu ülkeler Almanya,Rusya,Hollanda,Avusturya.
Konya İl merkezine göre gelişmişlik düzeyi düşük olmasına rağmen, dezavantaj olarak, teşvik sisteminde II bölge olarak değerlendirilmesi, firmaların maliyeti düşürebilmek için diğer bölgelere gitmeye zorlamaktadır.
Gıda İhtisas Organize Sanayi kurulması ile birlikte, Firmalarımız III Bölge Teşvik Sistemi olanaklarından faydalacaklardır. Buda buraya yatırım yapacak firmalarımızın rekabet etme güçlerini artıracaktır.
2014 yılında çıkan Büyükşehir yasası ile yapılan yeni düzenlemenin ardından mahalle sayısı 55’e yükselmiş ve hizmet sayısı artmış olmasına karşın Akşehir 2018 yılı Ulusal Adres Veri Tabanında Yerleşim yerine yönelik yapılan nüfus sayımına bakıldığında yıllara göre toplam nüfus azalış gösterdiği izlenmektedir. Bu nüfus kaybının önlenmesinde bölgemizde yetişen tahıl ürünleri ve meyve sebzenin firmalar aracılığıyla katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi aşaması için makine ve ekipman gücünün yanında iş gücü ihtiyacına da gereksinim duyulmakta olup bölgemizdeki dışarıya göç verme dolayısıyla yaşanan nüfus azalmasını önleyecektir.
İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dâhil alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin bir arada yapılması temin edilecektir.
Bunun çevresel açısından olumlu noktası aynı alt sektörlerden oluşan tesislerden kaynaklanacak atıkların ve çevresel etkilerin birbirleri ile benzer olması, atıkların arıtma ve bertaraf yöntem ve teknolojilerin ortak olması daha etkin çalışma yapılması noktasında kümelenme bulunmayan alanlara kıyasla daha verimli olacaktır.